Zavařování dětských příkrmů

Chystáte se na dovolenou bez možnosti vaření a řešíte, co dělat, když vaši miláčci baští pouze domácí jídlo a nikoli “skleničky”? Odpověď je snadná – . Nebojte se, když budete dodržovat následující postup, tak by mělo jídlo vydržet i týden (či déle).

Princip zavařování

Je způsob konzervace vysokými teplotami, při kterých dochází vlivem vysoké teploty ke sterilizaci, tj. zahubení bakterií a mikroorganismů, vytlačení vzduchu a následkem zchlazení ke vzduchotěsnému uzavření nádoby.

Co budete potřebovat

Základem úspěšného zavařování je výběr správné zavařovací sklenice, která musí mít šroubovací uzávěr. Vhodné jsou například skleničky od jihočeského jogurtu, přesnídávky Hello či přímo sklenice k tomu určené. Dále využijete teploměr, pro měření a udržení správné teploty (zavařujete-li v hrnci). A v neposlední řadě čerstvé a kvalitní ovoce, zeleninu a maso.

Postup zavařování

  1. Veškeré nádobí, které budete používat, musí být dokonale čisté, proto nejprve všechny sklenice i s víčky sterilizuju ve vařící vodě po dobu nejméně 15 minut.
  2. Vše co budete potřebovat si připravte, abyste neztráceli cenné minuty zmateným pobíháním a hledáním, protože při zavařování se musí jednat rychle.
  3. Nemusíte používat žádný speciální zavařovací hrnec, postačí když do obyčejného velkého hrnce položíte na dno utěrku, na kterou poté budete klást naplněné sklenice.
  4. To, co budete chtít zavařovat důkladně omyjte, nakrájejte na požadované kousky (které můžete poté rozmixovat) a uvařte do měkka.
  5. Zavařovací sklenice ohřejte (vypláchněte horkou vodou) a naplňte je horkým uvařeným pokrmem (není nutné až povrch). Zavíčkujte, ale neutahujte (skleničky by mohla při zavařování prasknout).
  6. Naplněné skleničky vložte do hrnce a zalijte je vodou (ne studenou, aby skleničky nepraskly) a to nejvýše do 2/3 jejich výšky.
  7. Teploměrem udržujte teplotu 80-90 stupňů po dobu 20 minut. Po této době odstavte, skleničky vyndejte (pozor na opaření) a nechte je vystydnout (neochlazujte prudce, mohly by prasknout).
  8. Až přestanou být skleničky horké, tak je otočte dnem vzhůru a nechte je zcela vystydnout. Přesvědčíte se tím o těsnosti víčka.
  9. Druhý den postup zavařování opakujte, tj. již zavařené sklenice opět ponořte do vody a udržujte tepotu 80-90 stupňů po dobu 20 minut. Nechte vystydnout otočené dnem vzhůru.
  10. Zavařeninu popište názvem a dnem zavaření.
  11. Zavařené pokrmy by měly být uskladněny na tmavém, chladném a suchém místě.
  12. Konzumujeme co nejdříve. Před konzumací se vizuálně přesvědčte, že zavařenina je v pořádku, nejlépe ji ochutnejte ještě předtím, než ji dáte dítěti.

3 komentáře

  1. Dobrý den,

    velmi mě zaujal Váš článek o zavařování příkrmů. Ráda bych se Vás však doptala na dva momenty během zavařování, které mi nejsou příliš jasné. Jednak by mě zajímalo, kdy se mají po prvním zavaření povolené skleničky utáhnout a zda na druhé zavařování se mají opět povolit a následně utáhnout a nebo napodruhé zavařovat již utažené. Dále bych se ráda zeptala, zda mezi oběma zavařováními má být příkrm skladován v lednici nebo při pokojové teplotě.

    Předem děkuji za Vaši odpověď a jsem s pozdravem.

    1. Dobrý den, děkuji za Váš zájem 🙂 Po zavařování odliji vodu z hrnce a nechám zhruba 5 minut skleničky přivykat na chlad (ale ne takový, aby praskly) a právě asi po 5 minutách je s pomocí rukavice či utěrky (abych se nepopálila) utahuji. Po utáhnutí je otočím dnem vzhůru a nechám je zcela vychladnout na kuchyňské lince, poté dám do druhého dne do ledničky (ale není nutné). Druhý den je dám opět do hrnce, zaliji vodou a znovu zavařuji, na víčka už vůbec nesahám. Po zavaření proces opakuji a poté skladuji zavařené skleničky při pokojové teplotě. Přeji pěkný zbytek dne.

      1. Dobrý den,

        děkuji za Vaši podrobnou odpověď, nyní už je mi vše jasné 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *