Zavařování dětských příkrmů

Zavařování dětských příkrmů

Chystáte se na dovolenou bez možnosti a řešíte, co dělat, když vaši miláčci baští pouze domácí jídlo a nikoli „skleničky“? Odpověď je snadná – . Zavařování pro miminka je dnes velmi rozšířené, neboť se hodně cestuje, jezdí na výlety a návštěvy a miminko přeci musí jíst.

I já jsem se svou 10 měsíční dcerou řešila, co bude jíst na dovolené, kde není možnost vaření a kupované skleničky nejen, že nechutnají mně, ale ani jí. Proto jsem se rozhodla zavařit její oblíbená jídla, aby i v cizím prostředí měla něco, na co je zvyklá. Nebojte se, když budete dodržovat následující postup, tak by mělo jídlo vydržet týden i déle, mluvím z vlastní zkušenosti.

Princip zavařování

Je způsob konzervace vysokými teplotami, při kterých dochází vlivem vysoké teploty ke sterilaci, tj. zahubení bakterií a mikroorganismů, vytlačení vzduchu a následkem zchlazení ke vzduchotěsnému uzavření nádoby. V článku Jak správně sterilovat sklenice a víčka se více dočtete o tom, jak na sterilaci, proč je sterilace důležitá a co se stane, když ji uděláme špatně.

Sterilace sklenic a víček pro úspěšné zavařování

Co budete potřebovat

Základem úspěšného zavařování je výběr správné zavařovací sklenice, která musí mít šroubovací uzávěr. Vhodné jsou například skleničky od jihočeského jogurtu, přesnídávky Hello či přímo zavařovací sklenice k tomu určené. Dále využijete teploměr pro měření a udržení správné teploty (zavařujete-li v hrnci). Jestliže upřednostňujete zavařovací hrnec tak mám víc než dobré zkušenosti se 
zavařovacím hrncem Hyundai PC 200 SS nerez, který má dost přesný termostat a zvukovou signalizaci při dosažení požadované teploty, navíc se dá využít i při běžném vaření. A v neposlední řadě čerstvé a kvalitní , zeleninu a .

Dětské pojistky na šuplíky a skříňky - Detskezabrany.cz

Postup zavařování – jak zavařovat

  1. Veškeré nádobí, které budete používat, musí být dokonale čisté, proto nejprve všechny sklenice i s víčky sterilizuji ve vařící vodě po dobu nejméně 15 minut.
  2. Vše co budete potřebovat si připravte, abyste neztráceli cenné minuty zmateným pobíháním a hledáním, protože při zavařování se musí jednat rychle.
  3. Nemusíte používat žádný speciální zavařovací hrnec, postačí když do obyčejného velkého hrnce položíte na dno utěrku, na kterou poté budete klást naplněné sklenice.
  4. To, co budete chtít zavařovat důkladně omyjte, nakrájejte na požadované kousky (které můžete poté rozmixovat) a uvařte do měkka.
  5. Zavařovací sklenice ohřejte (vypláchněte horkou vodou) a naplňte je horkým uvařeným pokrmem (není nutné až povrch). Zavíčkujte, ale neutahujte (skleničky by mohla při zavařování prasknout).
  6. Naplněné skleničky vložte do hrnce a zalijte je vodou (ne studenou, aby skleničky nepraskly) a to nejvýše do 2/3 jejich výšky.
  7. Teploměrem udržujte teplotu 80-90 stupňů po dobu 20 minut. Po této době odstavte, skleničky vyndejte (pozor na opaření) a nechte je vystydnout (neochlazujte prudce, mohly by prasknout).
  8. Až přestanou být skleničky horké, tak je otočte dnem vzhůru a nechte je zcela vystydnout. Přesvědčíte se tím o těsnosti víčka.
  9. Druhý den postup zavařování opakujte, tj. již zavařené sklenice opět ponořte do vody a udržujte tepotu 80-90 stupňů po dobu 20 minut. Nechte vystydnout otočené dnem vzhůru.
  10. Zavařeninu popište názvem a dnem zavaření.
  11. Zavařené pokrmy by měly být uskladněny na tmavém, chladném a suchém místě.
  12. Konzumujeme co nejdříve. Před konzumací se vizuálně přesvědčte, že zavařenina je v pořádku, nejlépe ji ochutnejte ještě předtím, než ji dáte dítěti.

Jak zavařit ovoce – podrobný postup

Připravila jsem pro vás speciál Zavařujeme broskve – jak na to , kde se dozvíte vše potřebné o zpracování broskví či jiného ovoce do formy marmelády, džemu, kompotu a dalších dobrot. Zmiňuji zde jak zdravě a dlouhodobě zpracovat a uskladnit ovoce ze zahrádky, abychom se z něho mohli těšit i v zimě. Pro více informací klikněte – zde.

Zavařování broskví – jak zavařovat

Recepty na domácí přesnídávky vhodné k zavaření

Jablečná přesnídávka s hruškou a švestkou – recept

Jablko, hruška, švestka

Mrkvová přesnídávka s hruškou – recept

Mrkvovo-hruškové pyré

Jablečná přesnídávka s broskvemi – recept

Broskvovo-jablečné pyré

Jablečná přesnídávka s meruňkami

Meruňkovo-jablečné pyré

Jestli vás recepty zaujaly, můžete navštívit i další recepty na ovocné a zeleninové přesnídávky – zde.

Další tipy na zavařování s chia nebo s rostlinnou želatinou naleznete i na Jak na zavařování.

Shrnutí článku
Zavařování dětských příkrmů
Název článku
Zavařování dětských příkrmů
Popis
Znáte základní zásady zavařování? Do čeho zavařovat, na kolik stupňů a jak dlouho? Přečtěte si jak připravit domácí jídlo na cesty, když nemůžete uvařit.
Jméno autora

10 comments

  1. Dobrý den,

    velmi mě zaujal Váš článek o zavařování příkrmů. Ráda bych se Vás však doptala na dva momenty během zavařování, které mi nejsou příliš jasné. Jednak by mě zajímalo, kdy se mají po prvním zavaření povolené skleničky utáhnout a zda na druhé zavařování se mají opět povolit a následně utáhnout a nebo napodruhé zavařovat již utažené. Dále bych se ráda zeptala, zda mezi oběma zavařováními má být příkrm skladován v lednici nebo při pokojové teplotě.

    Předem děkuji za Vaši odpověď a jsem s pozdravem.

    1. Dobrý den, děkuji za Váš zájem 🙂 Po zavařování odliji vodu z hrnce a nechám zhruba 5 minut skleničky přivykat na chlad (ale ne takový, aby praskly) a právě asi po 5 minutách je s pomocí rukavice či utěrky (abych se nepopálila) utahuji. Po utáhnutí je otočím dnem vzhůru a nechám je zcela vychladnout na kuchyňské lince, poté dám do druhého dne do ledničky (ale není nutné). Druhý den je dám opět do hrnce, zaliji vodou a znovu zavařuji, na víčka už vůbec nesahám. Po zavaření proces opakuji a poté skladuji zavařené skleničky při pokojové teplotě. Přeji pěkný zbytek dne.

      1. Dobrý den,

        děkuji za Vaši podrobnou odpověď, nyní už je mi vše jasné 🙂

  2. Dobry den,
    chtela bych se zeptat ohledne dvojiho zavarovani. Jaky je duvod,aby se sklenice zavarovaly 2x? Nikde jinde jsem to neobjevila. Je to z duvodu,ze je to pro male deti, aby byla větší jistota?

    1. Přesně tak, je to kvůli větší jistotě. Samozřejmě můžete zavařovat jen jednou, ale může se stát, že se to nepovede a zbytečně se vám to pak zkazí.

  3. Dobrý den,
    už po druhé zavařuji samotnou mrkev a pokaždé mi pustila, i když jsem skleničky zavařila 2x. Jediný rozdíl od vašeho postupu je, že jsem mrkev nakrájela jen na kousky a zalila horkou vodou – nemůže to být tím? Vše ostatní jsem rovnou namixovala a je to v pořádku.

    děkuji a přeji hezký den

    1. Dobrý den, napadá mne, zda skleničky dostatečně naplňujete? V případě nedostatečně naplněné sklenice se v ní— totiž může nacházet příliš mnoho kyslíku, který zabrání správnému utěsnění a pak následnému zkažení.

  4. Dobrý den, mohu stejným způsobem zavařovat masozeleninový příkrm? Nebo jen zeleninový? Děkuji

    1. Ano můžete, je to úplně stejný princip. Vše jsem vždy smíchala dohromady a zavařila.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *