Průjmové onemocnění u dětí - jídelníček, recepty

Průjem u dětí – stravování a dietní jídelníček

u dětí – příznaky

Průjem u dětí je vyvolán poruchou trávení, která se vyznačuje řídkou až vodnatou stolicí. Setká se s ním většina dětí během dospívání, nejedná se o nic nebezpečného. Problém může nastat u kojenců, kteří jsou ohrožení větší ztrátou tekutin a je proto nutné zvýšeně dbát na jejich doplňování – to znamená kojit, kojit, kojit, právě kojené děti jsou před průjmem mnohem více chráněné, než děti na umělé výživě.

Co je příčinou řídké stolice

Příčinou průjmového onemocnění nejčastěji bývá bakteriální nebo virová infekce, může jít o střevní parazity, ale to nebývá tak časté.

Kdy jít k lékaři

V případě kojence mladšího 6 měsíců byste měli navštívit doktora okamžitě. U batolat a větších dětí se doporučuje návštěva lékaře až po 4-5 dnech, když se stav malého pacienta i přes nasazenou dietu nelepší či když se projevuje některý z příznaků dehydratace – propadlá fontanela, suché rty, apatičnost, dále když jsou ve stolici stopy krve, řídká stolice je během dne velmi častá, odmítá-li dítě jídlo i pití, při bolesti či nafouklosti bříška, při vyrážce či dalších příznacích, které se vám nezdají, návštěvu pediatra neodkládejte. Vždy říkám, je lepší jet zbytečně než pozdě.

Jak zastavit průjem – co jíst průjmu, jídelníček při průjmu

Léky na léčbu průjmu u dětí bych bez porady s lékařem rozhodně nepodávala, přeci jen ví váš pediatr nejlépe, co se právě pro vaše dítě hodí. Osvědčenou pomocí je však nasazení přísné diety a zvýšeného pitného režimu. A jak takováto při průjmu vypadá?

1.- 2. den: Je nutné dietu dodržovat opravdu přísně, jedině tak vám může pomoci.

Vhodné potraviny v prvních dnech jsou rýže, starší pečivo, piškoty, brambory, mrkev, jablko, banán … černý nebo bylinkový čaj, voda, rehydratační roztok (Kulíšek, Kulíšek forte, Hipp ORS či ORS Iontia)

3. a další den: Můžete do stravy pomalu zařazovat běžnou stravu, ale opatrně, zažívání je ještě velmi citlivé.

  • nápoje: černý nebo bylinkový čaj, neperlivá voda … zcela nevhodné jsou slazené minerální vody, limonády, džusy, alkohol (nepředpokládám, že byste podávali 🙂 ), kofein
  • ovoce: jablko, banán, broskev, meruňka … nevhodné je ovoce se zrníčky (jahody, rybíz, angrešt, maliny), kyselé a nezralé
  • zelenina: mrkev, petržel, celer, dýně, špenát … vyhněte se nadýmavé zelenině (květák, zelí, okurka, rajče, paprika, cibule,…), sterilované i syrové
  • maso: z počátku kuřecí, krůtí, králík, později můžete zařadit i libové vepřové či ryby … zcela nevhodné jsou uzeniny, paštiky, špek
  • luštěniny: jsou při průjmu zcela nevhodné, dráždí
  • těstoviny: jsou při dietě vhodné
  • pečivo: starší rohlíky, starší chleba, piškoty … vyhněte se kynutému, sladkému a celoznému pečivu
  • mléčné výrobky: v prvních dnech jsou mléčné výrobky zcela nevhodné, později můžete do stravy zahrnout zakysané produkty a dále pokračovat podle chuti dítěte (ono samo ví, co jeho žaludek snese) … vyhnout byste se však měli plísňovým a zrajícím sýrům, šlehačce a surovému mléku
  • vejce: pouze vařená nikoliv smažená
  • koření: vhodná je skořice, zcela omezte sůl, cukr a dalšímu koření se vyhněte, zbytečně dráždí (pepř, paprika, hořčice, hotové směsi na pečení a grilování)
  • po celou dobu diety zcela omezte smažené a tučné pokrmy

Dietní recepty při průjmu u dětí – co vařit dětem při průjmu

Recepty k snídani a svačině

  • pečivo s nízkotučným tvarohem (třeba Lučinou)
  • pečivo s plátky vajíčka
  • pečivo se šunkou nebo tvrdým nízkotučným sýrem
  • nízkotučný bílý jogurt s jablky či banánem
  • piškoty s ovocnou přesnídávkou

Recepty k obědu

Zeleninový vývar s nudlemi či vajíčkem

Suroviny: mrkev, petržel, celer, kapka olivového oleje, vejce, bobkový list (podporuje trávení, působí protizánětlivě)

Postup: Zeleninu si očistíme, nakrájíme na větší kusy, přidáme vodu, bobkový list, kapku oleje a dusíme zhruba hodinu, aby byl vývar pěkně silný. Poté zeleniny vylovíme a vyhodíme, jelikož nám už není k užitku, vše co mohla dát, tak dala vývaru. Připravíme si další zeleninu, kterou očistíme, nakrájíme na menší kousky, přidáme je do vývaru a vaříme do změknutí. Po změknutí zeleniny můžeme do polévky přidat nudličky nebo rozkvedlané vajíčko, záleží na chuti strávníka.

Šťouchané brambory s mrkvičkou

Suroviny: brambory, baby karotka, kapka olivového oleje, špetka soli

Postup: Brambory i mrkev zbavíme slupky, očistíme, nakrájíme na kousky. Brambory dáme vařit do změknutí. Baby karotku dáme na pánvičku, lehounce osolíme (opravdu jen ždibek), přilijeme dostatek vody na dušení a přidáme kapku olivového oleje kvůli lepší vstřebatelnosti vitamínů. Když jsou brambory měkké, vodu slijeme a šťouchadlem rozšťoucháme. Přidáme dušenou karotku a můžeme podávat.

Recept je opravdu velmi jednoduchý a vhodný pro první dny léčby, když je dítě vybíravé. Mrkvička dá jídlu sladkou chuť, kterou děti milují. Má dcera toto jídlo miluje.

Rýže s mrkví a dušeným drůbežím masem

Suroviny: rýže, kuřecí nebo krůtí maso, mrkev

Postup: Rýži si propláchneme v teplé vodě a dáme vařit do změknutí. Maso si očistíme, nakrájíme na kostičky a spolu s nakrájenou mrkvičkou dáme na pánvičku dusit, můžeme jemně osolit. Když je rýže hotová, tak vodu slijeme, rýži naservírujeme na talíř spolu s dušeným masem a mrkví a můžeme podávat.

Rýžová kaše s umělým mlékem, ovocem a skořicí

Suroviny: rýže, mléko (nejlépe mléko umělé), ovoce (jablko, banán), skořice

Postup: Rýži si propláchneme v teplé vodě a dáme vařit spolu s vodou do změknutí. Ovoce si očistíme, zbavíme slupky a nakrájíme na kousky. Když je rýže hotová, vodu slijeme a místo něho přilijeme umělé mléko, které zahřejeme na max. 40 stupňů. Přidáme ovoce, ždibek skořice a chvíli zahříváme. Poté vše rozšleháme na kaši a můžeme podávat.

Dýňové pyré s kuřecím masem a rýží

Suroviny: dýně Hokkaido, kuřecí maso, rýže, voda

Postup: Rýži si propláchneme v teplé vodě a dáme vařit spolu s vodou do změknutí. Dýni zbavíme slupky, očistíme, nakrájíme na kousky a dáme vařit, dokud nebude měkká. Kuřecí maso si na pánvičce spolu s vodou pěkně podusíme. Když je dýně měkká, vodu slijeme a dýni rozmixujeme na pyré. Hotovou rýži servírujeme s kuřecím masem přelitým dýňovým pyré.

Starší dětské recepty

Také můžete zkusit i některý ze starších dětských receptů na dietní polévky a hlavní chody, které jsou rovněž vhodné při průjmu.

Silný kuřecí vývar

Vyhněte se však nadýmavé zelenině.

Kuřecí vývar

Dýňová polévka

Dýňová polévka

Mrkvová polévka s cuketou

Mrkvová polévka s cuketou

Mrkvová polévka s rýží

Mrkvová polévka s rýží

Cuketové rizoto s krůtím masem

Cuketové rizoto s krůtím masem

Dýňové rizoto s drůbežím masem

Dýňové rizoto s drůbežím masem

Aljašská treska s mrkví, dýní a batátem

Aljašská treska s mrkví, dýní a batátem

Polévka z červené řepy – vynechte cibuli

Polévka z červené řepy



 

Shrnutí článku
Průjem u dětí - stravování a dietní jídelníček
Název článku
Průjem u dětí - stravování a dietní jídelníček
Popis
Průjem u dětí je vyvolán poruchou trávení, která se vyznačuje řídkou až vodnatou stolicí. Osvědčenou pomocí je však nasazení přísné diety a zvýšeného pitného režimu. A jak takováto dieta při průjmu vypadá? Nabízím dietní recepty vhodné při průjmu pro každý den.
Jméno autora

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *