Vánoční cukroví pro děti zdravé

Pečeme vánoční cukroví pro děti + recepty

se nám pomalu blíží a s tím souvisí tradiční pečení vánočního . Nabízíme vám pro inspiraci recepty na zdravé vánoční cukroví pro děti. Tradiční vánoční cukroví je plné bílé mouky, tuku a cukru, ale nemusí to tak být. Můžeme upéci i cukroví ze zdravých surovin jako je špaldová, kukuřičná, pohanková, celozrnná či kokosová mouka, javorový sirup, různé druhy ořechů, sezam, chia semínka, ovesné vločky, med a mnoha a mnoha dalších. Nahraďte nicnedávající suroviny přínosnými a nejen, že si pochutnáte, ale i uděláte něco pro zdraví sebe a své rodiny.

Zdravé vánoční cukroví – recepty:


Medové cukroví se sezamem

Suroviny:

  • 100g sezamových semínek
  • 50g medu

Postup:

Na medové cukroví se sezamem si nejprve připravíme hrnec, do kterého odvážíme sezamová semínka, která nejprve lehce orestujeme, aby mírně zhnědly (to dá cukroví tu pravou chuť), poté přidáme med a celou směs na mírném ohni neustále mícháme. Takto směs vaříme zhruba 5 minut. Na připravený plech s pečícím papírem si směs vylijeme a necháme zchladnout a ztuhnout. Vše pak nožem rozkrájíme na požadované velikosti.

Marokánky z ovesných vloček

Suroviny:

  • 150g ovesných vloček
  • 50g třtinového cukru (můžeme nahradit medem)
  • vejce
  • 30g másla
  • 30g oříšků (mandle, lískové ořechy, …)
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špaldová mouka

Postup:

Máslo utřeme s vejcem a cukrem (či medem), poté přidáme nasekané oříšky, prášek do pečiva, nadrcené ovesné vločky a trochu špaldové mouky (dle potřeby, stačí maličko). Troubu si rozehřejeme na 180 stupňů.  Vypracujeme těsto a poté z něho tvoříme malé kuličky, které na plechu s pečícím papírem rozmáčkneme do placičky. Pečeme při 180 stupních asi 15-20 minut, dokud marokánky nezezlátnou. Necháme vychladnout, dáme do krabice a uchováváme pokud možno v chladu.

Karobové vánoční perníčky

Suroviny:

Postup:

Na karobové vánoční perníčky si připravíme vejce, které rozklepneme do mísy a šleháme spolu se třtinovým cukrem, rozpuštěným máslem a medem (pokud máme vyzkoušený, pozor na silný alergen). Dále přidáme lžičku jedlé sody, odváženou špaldovou mouku a karob. Vypracujeme těsto a dáme ho do lednice odležet na 2-3 hodiny. Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Připravíme si vál, váleček a z těsta uválcujeme plát o průměru asi 4 mm. Pomocí vykrajovátek vykrajujeme oblíbené tvary, které poté pokládáme na plech vystlaný pečícím papírem. Dáme do trouby a pečeme zhruba 8 minut. Kontrolujeme, zda se těsto nepřipaluje (některé tvary jsou na připálení náchylnější).

Dýňové perníčky s medem

Suroviny:

  • 150g dýně
  • 50g medu
  • 100g másla
  • 1 vejce
  • 300g špaldové nebo celozrnné mouky
  • 100g hladké mouky
  • kypřící prášek do perníku (bezfosfátový)

Postup

Dýni si očistíme, oloupeme, nakrájíme na menší kousky a pozvolna vaříme v hrnci (nejlépe v páře) do změknutí. Uvařenou dýni slijeme, rozmačkáme a přidáme zbylé suroviny. Vše řádně rukama promícháme. Hotové těsto necháme do druhého dne odpočinout v ledničce. Druhý den těsto na vále rozválíme na tloušťku asi 4 mm a pomocí vykrajovátek vykrajujeme oblíbené tvary, které vyskládáváme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme zhruba 10-12 minut na 170 stupňů, ale raději průběžně kontrolujeme, zda se nám perníčky nepřipalují. Hotové perníčky necháme vychladnout a uložíme na chladné místo a strážíme před nedočkavci.

Vanilkové rohlíčky z celozrnné mouky

Suroviny:

  • 150g celozrnné mouky
  • 170g hladké mouky
  • 40g agávového sirupu 
  • 100g lískových nebo vlašských ořechů
  • 200g másla
  • ždibek vanilky
  • vanilkový cukr

Postup:

Ze všech zmíněných surovin (kromě vanilkového cukru) zpracujeme těsto. V případě, že je těsto příliš mazlavé, tak přidáme mouku. Hotové těsto necháme v ledničce do druhého dne odpočinout. Druhý den z těsta vytvarujeme malé rohlíčky, které vyskládáme na plech vystlaný pečícím papírem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme asi 6-8 minut na 170 stupňů. Průběžně kontrolujeme, zda se nám rohlíčky zbarvují dozlatova a nikoli do černa. Hotové rohlíčky necháme mírně vychladnout a poté zlehka obalíme ve vanilkovém cukru.


Karobové pracny ze špaldové mouky

Suroviny:

  • 20g karobu
  • 100g špaldové mouky
  • 100g hladké mouky
  • 150g másla
  • 50g medu či třtinového cukru
  • 1 vejce
  • trošku skořice

Postup

Všechny ingredience smícháme a vypracujeme těsto, které necháme přes noc odpočinout. Druhý den těsto vtlačíme do formiček na pracny, které již máme připravené, vymazané a vysypané moukou, aby nám pracny šly lépe po upečení vyklepnout. Pracny dáme na plech a vložíme do předem vyhřáté trouby. Pečeme asi 12-15 minut na 170 stupňů a kontrolujeme, zda se nám vršek pracen nepřipaluje. Když jsou pracny hotové, tak je opatrně vyklepneme z formiček, uložíme do dózy či krabice a uložíme do bezpečí před mlsouny.

Kokosovo-banánové kuličky

Suroviny:

  • 1 banán
  • 100g kokosu
  • 5 lžiček karobu
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 20g slunečnicových semínek
  • lžíce medu

Postup

Banán očistíme, oloupeme, dáme do mísy a rozmačkáme. Poté přidáme nastrouhaný kokos, kokosový olej, lžíci medu a slunečnicové semínka. Těsto řádně promícháme a poté tvarujeme kuličky (lžičkou, jelikož těsto je dost mazlavé), které klademe na plech vystlaný pečícím papírem. Plech dáme do předem vyhřáté trouby a pečeme 20-25 minut na 170 stupňů.

Zapečené ovocné cukroví z ovesných vloček

Suroviny:

  • 200g ovesných vloček
  • špetka skořice
  • špetka vanilky
  • 2 lžíce lněného semínka
  • 2 lžíce dýňového semínka
  • lžíce agávového sirupu 
  • 200g drcených ořechů (lískových, vlašských, datlí)
  • 100g fíků
  • 150g sušené ovoce (borůvky, rozinky)

Postup

Odvážíme ovesné vločky, vysypeme je na plech vystlaný pečícím papírem a pečeme v předehřáté trouba asi 20 minut na 150 stupňů. V průběhu pečení je několikrát promícháváme. Fíky nakrájíme na malé kousky, dáme je do hrnce, zalijeme dvojnásobným objemem vody a asi 50 minut vaříme, dokud se fíky úplně nerozpustí. Když jsou fíky hotové tak dáme rendlík stranou a přidáme do něho sušené ovoce, lněné semínko a necháme směs několik minut stranou, aby hezky nabobtnala. Poté přidáme skořici, vanilku, dýňová semínka a agávový sirup. Pomalu přisypáváme ovesné vločky a průběžně mícháme. Hotovou směs rozlijeme v dostatečné tloušťce (asi 1 cm) na pečící papír a pečeme v troubě 15-20 minut na 150 stupňů. Po upečení placku rozkrájíme na kousky a necháme zcela vychladnout. Nakrájené kousky uložíme do dózy a dáme na chladné místo.

Linecké cukroví ze špaldové mouky

Linecké cukroví ze špaldové mouky

Mrkvové vánoční cukroví

Mrkvové vánoční cukroví

 


Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *