Vánočka ze špaldové mouky

Vánočka ze špaldové mouky

Mám pro Vás další vánoční recept a tentokrát na vánočku ze špaldové mouky. Když jsem ji dělala poprvé, tak jsem se trochu bála, jak bude chutnat, přeci jen naše chuťové pohárky jsou zvyklé na tu z bílé mouky, ale byla jsem velmi mile překvapena. Nejen, že vánočka ze špaldové mouky chutná skvěle, ale navíc je i několikanásobně zdravější. Špaldová mouka totiž obsahuje nejvíce bílkovin ze všech obilovin. Má vysoký obsah vlákniny, která zlepšuje trávení a vyprazdňování, je lehce stravitelná, bohatá na minerály a posiluje imunitní systém.

Vytisknout recept
Vánočka ze špaldové mouky
Vánočka ze špaldové mouky
Doba přípravy 2-3 hodiny
Doba 45 minut
Porce
Suroviny
Doba přípravy 2-3 hodiny
Doba vaření 45 minut
Porce
Suroviny
Vánočka ze špaldové mouky
Pokyny
  1. Nejprve si připravíme kvásek. Do misky dáme droždí a spolu s cukrem rozmícháme, poté přidáme zhruba 100 ml vlažného mléka, lžíci mouky a necháme vzejít na teplém místě překryté utěrkou po dobu nejméně 15 minut.
  2. Ve velké míse si smícháme mouku, cukr, změklé máslo, vaječný , , sůl, muškátový květ (nebo oříšek), vanilkový cukr, rozinky či brusinky a připravený kvásek. zpracujeme a poté necháme celé kynout aspoň 2 hodiny někde na teplém místě.
  3. Když máme těsto vykynuté, tak si ho rozdělíme na 8 stejných dílů a upleteme vánočku. Vánočku nakonec potřeme vaječným bílkem, posypeme sekanými mandlemi a dáme do předehřáté trouby péct dozlatova na 170 stupňů na 45 minut. Průběžně vánočku kontrolujeme.
Poznámky k receptu

Na to jak se plete vánočka doporučuji video Jak se plete vánočka .

Shrnutí receptu
recipe image
Název receptu
Vánočka ze špaldové mouky
Jméno autora
Publikováno dne
Čas přípravy
Čas vaření / pečení
Celkový čas
Hodnocení
31star1star1stargraygray Based on 1 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *