Vánočka ze špaldové mouky
Mám pro Vás další vánoční recept a tentokrát na vánočku ze špaldové mouky. Když jsem ji dělala poprvé, tak jsem se trochu bála, jak bude chutnat, přeci jen naše chuťové pohárky jsou zvyklé na tu z bílé mouky, ale byla jsem velmi mile překvapena. Nejen, že vánočka ze špaldové mouky chutná skvěle, ale navíc je i několikanásobně zdravější. Špaldová mouka totiž obsahuje nejvíce bílkovin ze všech obilovin. Má vysoký obsah vlákniny, která zlepšuje trávení a vyprazdňování, je lehce stravitelná, bohatá na minerály a posiluje imunitní systém.

Doba přípravy | 2-3 hodiny |
Doba vaření | 45 minut |
Porce |
|
Suroviny
- 500 g špaldové mouky
- 120 g třtinového cukru
- 100 g másla
- 250 ml plnotučného mléka můžete použít i rýžové či sojové
- trocha soli
- lžička muškátového květu můžete i oříšku
- 1 vejce
- sáček vanilkového cukru
- 20 g droždí
- rozinky či brusinky dle chuti
- sekané mandle
Suroviny
|
![]() |
Pokyny
- Nejprve si připravíme kvásek. Do misky dáme droždí a spolu s cukrem rozmícháme, poté přidáme zhruba 100 ml vlažného mléka, lžíci mouky a necháme vzejít na teplém místě překryté utěrkou po dobu nejméně 15 minut.
- Ve velké míse si smícháme mouku, cukr, změklé máslo, vaječný žloutek, mléko, sůl, muškátový květ (nebo oříšek), vanilkový cukr, rozinky či brusinky a připravený kvásek. Těsto zpracujeme a poté necháme celé kynout aspoň 2 hodiny někde na teplém místě.
- Když máme těsto vykynuté, tak si ho rozdělíme na 8 stejných dílů a upleteme vánočku. Vánočku nakonec potřeme vaječným bílkem, posypeme sekanými mandlemi a dáme do předehřáté trouby péct dozlatova na 170 stupňů na 45 minut. Průběžně vánočku kontrolujeme.
Poznámky k receptu
Na to jak se plete vánočka doporučuji video Jak se plete vánočka .
Shrnutí receptu

Název receptu
Vánočka ze špaldové mouky
Jméno autora
Mimikucharka
Publikováno dne
Čas přípravy
Čas vaření / pečení
Celkový čas
Hodnocení





Napsat komentář