Vánočka ze špaldové mouky

Vánočka ze špaldové mouky

Mám pro Vás další vánoční recept a tentokrát na vánočku ze špaldové mouky. Když jsem ji dělala poprvé, tak jsem se trochu bála, jak bude chutnat, přeci jen naše chuťové pohárky jsou zvyklé na tu z bílé mouky, ale byla jsem velmi mile překvapena. Nejen, že vánočka ze špaldové mouky chutná skvěle, ale navíc je i několikanásobně zdravější. Špaldová mouka totiž obsahuje nejvíce bílkovin ze všech obilovin. Má vysoký obsah vlákniny, která zlepšuje trávení a vyprazdňování, je lehce stravitelná, bohatá na minerály a posiluje imunitní systém.

Vytisknout recept
Vánočka ze špaldové mouky
Vánočka ze špaldové mouky
Doba přípravy 2-3 hodiny
Doba vaření 45 minut
Porce
Suroviny
Doba přípravy 2-3 hodiny
Doba vaření 45 minut
Porce
Suroviny
Vánočka ze špaldové mouky
Pokyny
  1. Nejprve si připravíme kvásek. Do misky dáme droždí a spolu s cukrem rozmícháme, poté přidáme zhruba 100 ml vlažného mléka, lžíci mouky a necháme vzejít na teplém místě překryté utěrkou po dobu nejméně 15 minut.
  2. Ve velké míse si smícháme mouku, cukr, změklé máslo, vaječný žloutek, mléko, sůl, muškátový květ (nebo oříšek), vanilkový cukr, rozinky či brusinky a připravený kvásek. Těsto zpracujeme a poté necháme celé kynout aspoň 2 hodiny někde na teplém místě.
  3. Když máme těsto vykynuté, tak si ho rozdělíme na 8 stejných dílů a upleteme vánočku. Vánočku nakonec potřeme vaječným bílkem, posypeme sekanými mandlemi a dáme do předehřáté trouby péct dozlatova na 170 stupňů na 45 minut. Průběžně vánočku kontrolujeme.
Poznámky k receptu

Na to jak se plete vánočka doporučuji video Jak se plete vánočka .

Shrnutí receptu
recipe image
Název receptu
Vánočka ze špaldové mouky
Jméno autora
Publikováno dne
Čas přípravy
Čas vaření / pečení
Celkový čas

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *