Mrkvový dort

Mrkvový dort

Mrkvový dort je mým favoritem, je snadný na přípravu a lehčí na zažívání ve srovnání s máslovými dorty. Mrkev dodává dortu šťavnatost, nápaditost, chuť a především vitamíny. Právě k prvním narozeninám mého syna jsem pekla tento mrkvový dort, který jsem mu mohla bez obav dát ochutnat a navíc sklidil i velký pozitivní ohlas u „dospělých“ gratulantů. Za mě jde o jeden z nejlepších dortů, co jsem ochutnala a to neříkám proto, že jsem ho pekla já 🙂

Vytisknout recept
Mrkvový dort
Mrkvový dort je snadný na přípravu a lehčí na zažívání ve srovnání s máslovými dorty. Mrkev dodává dortu šťavnatost, nápaditost, chuť a především vitamíny. Je vhodný jako dort k prvním narozeninám, po kterém vaše dítě bříško bolet rozhodně nebude. Navíc jde i o dietní recept na dort.
Mrkvový dort
Kuchyň česká
Keyword dort
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 60 minut
Porce
porcí
Suroviny
Těsto
Náplň (krém)
Kuchyň česká
Keyword dort
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 60 minut
Porce
porcí
Suroviny
Těsto
Náplň (krém)
Mrkvový dort
Pokyny
  1. Nejdříve si předehřejeme troubu na 170 stupňů. Formu na dort vymažeme po stranách máslem, aby se nám dort nepřipaloval a dobře se nám vyklepával.
  2. Mrkev očistíme, oloupeme a na struhadle nastrouháme najemno.
  3. V míse si vyšleháme nejprve vejce s cukrem a poté přidáme špadlovou a polohrubou mouku, sůl, kypřící prášek, jedlou sodu, vanilinový cukr, olej a nakonec nastrouhanou mrkev a mleté vlašské ořechy.
  4. Vzniklé těsto nalijeme do připravené a máslem vymazané dortové formy, vložíme do trouby a pečeme zhruba hodinu. Po hodině zkusíme pomocí špejle, zda je korpus dostatečně upečený, pokud ano, tak ho necháme ještě asi 10 minut ve vypnuté a otevřené troubě a poté ho vyndáme ven a necháme ho vychladnout (alespoň 2 hodiny). Rozkrojit můžeme korpus jen úplně vychladlý, jinak by se nám srazil.
  5. Můžeme pokračovat krémem. V míse vyšleháme tvaroh s lučinou, cukrem, vanilinovým cukrem a nakonec i s citronovou šťávou.
  6. Rozříznutí korpusu - přichází nejtěžší část, rozříznutí korpusu na 3 části, pokud si netroufáte, tak rozřízněte jen napůl. Na jednotlivá patra korpusu poté nanášejte vrstvu krému a nakonec potřete dort ze shora i po stranách a neneste zbylé mleté vlašské ořechy.
Shrnutí receptu
recipe image
Název receptu
Mrkvový dort
Jméno autora
Publikováno dne
Čas přípravy
Čas vaření / pečení
Celkový čas
Hodnocení
2.51star1star1stargraygray Based on 5 Review(s)

4 comments

  1. Ve vašem článku je doporučeno nedávat tvaroh a cukr. V prvním receptu, který jsem otevřela obsahuje právě cukr (byť třtinový, stále nezdravý cukr) a tvaroh, který dětské ledviny zatěžuje. Není nad to, když si autor v článku protiřečí 🙁

    1. Dobrý den, máte pravdu, že to možná je zavádějící. V článku se věnuji tomu, jak by měl dort pro roční dítě vypadat, co by měl obsahovat a co naopak minimalizovat. Ke konci článku nabízím inspiraci na „zdravé“ narozeninové dorty, tedy dorty pro děti ne zaměřené pouze na roční děti. Pokud chcete upéct dort pro roční dítě a nechcete používat zmíněnou smetanu, nahraďte ji překapávaným bílým jogurtem 🙂

  2. Mě by zajímalo, pro jak velký korpus je toto množství myšleno? Na fotce mi dort připadá docela malý, ale surovin je dost. Mám jen poměrně velkou formu (standardní např. na cheesecake pro dospělé) 🙂

    1. Recept je myšlen na klasickou velikost korpusu. Když uděláte korpus menší, tak dort můžete udělat vyšší. Když uděláte korpus větší, tak dort bude nižší.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *