Sterilace sklenic a víček pro úspěšné zavařování

Sterilace sklenic a víček pro úspěšné zavařování

Základem úspěšného zavařování, toho, aby nám jídlo dlouho vydrželo, aby si zanechalo dobrou chuť i vzhled je správná sterilace sklenic, víček i nožů, které při zpracování surovin používáme. Co vše musíme před samotným zavařováním připravit a na co si dát pozor shrneme v dnešním článku.

Proč sterilovat

Pokud plánujeme hotové jídlo brzy sníst nemusíme si s přílišnou sterilizací lámat hlavu. Sterilace má význam především v delší skladování potravin. Při správném skladování totiž zavařeniny vydrží i několik měsíců. Výběrem čistých a čerstvých potravin zásadní měrou přispějeme k úspěšné sterilaci.

Sterilace je metoda konzervace potravin, jejímž účelem je teplotní zbavení škodlivých mikroorganismů, které se docílí působením teplot vyšších než 100 stupňů Celsia. Zároveň také sterilace zajistí zdravotní nezávadnost a delší trvanlivost potravin. Pokud tedy špatně vysterilujeme sklenice či víčka může se potravina brzy začít kazit, zplesnivět a výsledek naší práce přijde zbytečně nazmar.

Příprava sklenic na zavařování

Vše pečlivě omyjeme

Sklenice s víčky si nejprve pomocí saponátu (používám Jar) vyčistíme, omyjeme viditelné nečistoty a díky saponátu dojde i k odmaštění. Nejkritičtější místo, kde se mohou bakterie držet je kolem závitu a uzávěru.

Sklenice i s víčky vysterilujeme

Samotná sterilace sklenic a víček se dá provést několika způsoby. Způsobů sterilace je několik a správný výběr je dán vlastnostmi použitých surovin, které ovlivňují intenzitu růstu mikroorganismů (dána kyselostí potravin) a jejich tepelnou odolností.

Sterilace sklenic v hrnci

Metodu, kterou používám nejčastěji je sterilace v hrnci. Do hrnce naklademe sklenice i s víčky a zalijeme vodou. Vodu přivedeme k varu a za mírného probublávání vaříme 15 minut. Za tuto dobu dojde k úspěšnému zničení bakterií. Sklenice vyndáme na připravené čisté utěrky a necháme okapat a uschnout. Je důležité časově sehrát veškeré činnosti tak, abychom v této době měli již hotové jídlo a mohli ho vkládat do ještě teplých sklenic.

Sterilace sklenic v troubě

Druhý oblíbený způsob je sterilace sklenic v troubě, kdy po vytažení jsou již vysterilované, suché a teplé a připravené tak k plnění. Tento způsob je považován za sterilnější, jelikož se sklenice nemohou kontaminovat kontaktem s utěrkou, kterou v předchozím způsobu sterilace používáme na dosušení sklenic.

Návod jak postupovat: Na pekáč či hlubší plech rozmístěte sklenice i s víčky, do pekáče nalijte vodu (zhruba do výšky 2 cm). V troubě pečte na 100 stupňů po dobu alespoň 10 minut. Poté ještě horké sklenice plňte připraveným pokrmem.

Chystáte se zavařovat? Přečtěte si naše další tipy na:

 

Shrnutí článku
Sterilace sklenic a víček pro úspěšné zavařování
Název článku
Sterilace sklenic a víček pro úspěšné zavařování
Popis
Základem úspěšného zavařování, toho, aby nám jídlo dlouho vydrželo, aby si zanechalo dobrou chuť i vzhled je správná sterilace sklenic, víček i nožů, které při zpracování surovin používáme. Co vše musíme před samotným zavařováním připravit a na co si dát pozor shrneme v dnešním článku.
Jméno autora

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *