Domácí pečený čaj je dneska velmi populární a není se čemu divit, je to dobrota. Můžete ho koupit dnes skoro v každém obchodě, ale ten domácí je mnohem chutnější a navíc si do něj dáte to, co máte rádi vy. Navíc může být pečený čaj hezkým minidárečkem pro vaše blízké. A co do pečeného čaje dát? Vlastně skoro všechno ovoce – citrony, mandarinky, pomeranče, jablka, maliny, švestky, třešně, borůvky, hrušky, rybíz … Dále se přidá cukr a dokoření se skořicí, zázvorem či hřebíčkem. Pojďme se na recept na domácí pečený čaj podívat podrobněji.
Pokud se chcete domácím pečeným čajem těšit po delší dobu, je vhodné skleničky zavařit. Napsala jsem podrobného průvodce zavařováním, kde na základě vlastní zkušenosti poskytuji rady a tipy jak správně zavařovat, aby vám potraviny dlouho vydržely a nezplesnivěly. Používám skleničky od jihočeského jogurtu nebo malé zavařovací sklenice od Tescomy 125 ml.
Horkovzdušnou troubu si předehřejeme na 200 stupňů.
Veškeré ovoce si nejprve omyjeme, zbavíme jádřinců, pokrájíme na menší kousky a dáme do pekáčku spolu s cukrem a kořením. Vše řádně promícháme.
Pekáček vložíme do rozpálené trouby a pečeme při 180-200 stupních po dobu zhruba 30 minut. Asi každých 10 minut směs promícháme.
Připravíme si vyhřáté skleničky na pečený čaj, které předtím řádně vymyjeme (nejlépe vysterilizujeme). Nahřáté skleničky plníme ještě horkou směsí, zaděláme víčkem a obrátíme dnem vzhůru.
Poté co skleničky vychladnou, tak je uložíme nejlépe do lednice. Pro zvýšení trvanlivosti můžeme směs zakápnout kapičkou alkoholu (rumem, vodkou, slivovicí), avšak jen v případě, že je čaj určen pro dospělé strávníky 🙂
Napsat komentář