Jahodový sirup – vitamínová bomba
Pokud už máte zavedené jahody a vaše dítko je nechce papat, je možné je využít, hlavně v sezóně samo-sběru, na výrobu sirupu. Jahody jsou bohaté na vitamín C, ale také obsahují spoustu jiných prospěšných látek vhodných k posílení imunitního systému.
Článek pro vás zpracovala Kateřina Manlíková, maminka dvouleté holčičky, které pravidelně vařím domácí sirupy a příště se můžete těšit na sirup z fenyklu, rýmovníku, meduňky a máty.

Suroviny
|
![]() |
Pokyny
- Jahody řádně očistíme a rozmixujeme na pyré.
- Do velkého hrnce nalijeme 1 litr vody, přidáme jahodové pyré a vsypeme cukr. Velmi důkladně promícháme a necháme stát 2 dny v chladu a temnu.
- Poté směs přecedíme a můžeme zkusit znovu rozmixovat a získat co nejvíce šťávy.
- Nyní směs pouze zahřejeme, nevaříme! Přisypeme kyselinu citrónovou. Pokud se začne tvořit pěna, vaříte moc, ztlumte plotnu a pěnu sítkem nebo lžíci odstraňte. Povaříme za stálého míchání 15 minut, aby se cukr dostatečně rozpustil.
- Horký sirup přelijeme do čistý skleniček a opět otočíme dnem vzhůru. Musíme také uchovat v chladu a temnu.
Shrnutí receptu
Název receptu
Jahodový sirup - vitamínová bomba
Jméno autora
Kateřina Manlíková
Publikováno dne
Napsat komentář