Fenyklový sirup – vhodný na prdíky a při nachlazení

Fenyklový sirup – vhodný na prdíky a při nachlazení

Fenyklový čaj se prodává v obchodě většinou granulovaný a je vhodný již od 1. týdne života. Ovšem, když se podíváte na složení, které je velmi rozsáhlé, je určitě lepší vytvořit si doma domácí sirup a podávat ho dítěti místo čaje z obchodu, který obsahuje také maltodextrin. Běžně se tato přídatná látka používá v potravinářství jako zahušťovadlo. Jedná se o bílý prášek, který se vyrábí z kukuřice, pšenice, bramborového škrobu nebo rýže. Škrob se vyvaří ze surovin a přidají se kyseliny nebo enzymy. Maltodextrin je spojován převážně s Crohnovou chorobou, kromě toho může způsobit problémy v trávicí traktu, plynatost a průjem. Tato látka nepřináší vůbec nic, a proto pro velmi malá miminka doporučuji pití pouze obyčejné vody nebo domácích sirupů, kde můžete zvolit, co vlastně budou pít.

Článek pro vás zpracovala Kateřina Manlíková, maminka dvouleté holčičky, které pravidelně vařím domácí sirupy a příště se můžete těšit na jahodový sirup a sirup z rýmovníku, meduňky a máty.

Vytisknout recept
Fenyklový sirup – vhodný na prdíky a při nachlazení
Recept na domácí fenyklový sirup je vhodný nejen pro naše nejmenší, které trápí prdíky či nachlazení. Nejlepší je čerstvý fenykl, vhodný je i sušený.
Fenyklový sirup – vhodný na prdíky a při nachlazení
Chod Nápoje
Kuchyň česká
Porce
Suroviny
Chod Nápoje
Kuchyň česká
Porce
Suroviny
Fenyklový sirup – vhodný na prdíky a při nachlazení
Pokyny
  1. Čerstvý fenykl omyjeme a nastrouháme. Vložíme do hrnce s vodou a vaříme 30 minut, to stejné platí pro kupovaná semínka. Přidáme i bylinky.
  2. Hotový výluh slijeme přes sítko, abychom odstranili všechny bylinky, přidáme cukr a kyselinu citrónovou.
  3. Vaříme do té doby, než sirup zhoustne. Ještě horký nalijeme do skleniček a otočíme.
  4. Necháme vychladnout a uskladníme do chladu a tmy. Maximální denní dávka je 5 lžiček.
Shrnutí receptu
Název receptu
Fenyklový sirup – vhodný na prdíky a při nachlazení
Jméno autora
Publikováno dne

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *