Kynuté knedlíky s ovocem

Kynuté knedlíky s ovocem

Sladké knedlíky jsou nejlepší se sezónním ovocem, ale vzdát se jich nemusíme ani v zimě, stačí sáhnout po ovocném kompotu. S mraženým ovocem pozor, kynuté těsto je náchylné na teplotní šoky, v případě, že byste mraženým ovocem knedlíky z kynutého těsta naplnili, nemusely by se rovnoměrně provařit.

Tento recept na ovocné knedlíky z kynutého těsta patří k základním, osvědčeným. Pokud necháte správně vzejít kvásek a těsto vykyne jak má, máte o úspěch na talíři postaráno.

Ovocné kynuté knedlíky: tipy a rady

  • Pokud je ovoce kyselejší nebo chuťově méně výrazné (například meruňky, jahody), přidejte před zabalením knedlíku trochu cukru.
  • S kynutým těstem pracujte se suchýma rukama, mokro a teplo při tvoření knedlíků těsto „rozleptává“, okraje vám nepůjdou dobře spojit a knedlík se při vaření otevře.
  • Knedlíky se vaří ve vroucí vodě. Jakmile knedlíky do vody opatrně vložíte, ubezpečte se, že se nepřichytily na dně. Knedlíky vyplavou na povrch, je dobré v polovině doby vaření obrátit je vařečkou.
  • Hotové ovocné knedlíky posypejte tím, čím máte rádi. Kromě tvarohu z vaničky to může být strouhaný tvaroh, mletý mák, nebo strouhanka opražená s cukrem.

Připraveno ve spolupráci s food blogem MlsnáVařečka.cz

Vytisknout recept
Kynuté knedlíky s ovocem
Kynuté knedlíky s ovocem
Kuchyň česká
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 15 minut
Doba nečinnosti 15 minut
Porce
Suroviny
Na posypání
Kuchyň česká
Doba přípravy 30 minut
Doba vaření 15 minut
Doba nečinnosti 15 minut
Porce
Suroviny
Na posypání
Kynuté knedlíky s ovocem
Pokyny
  1. V rendlíku ohřejte část mléka, aby bylo vlažné (nikoliv horké), oslaďte lžící mléka. Do oslazeného mléka rozdrobte droždí a nechte v teple vzejít kvásek, trvá to asi 10-15 minut.
  2. Do mísy prosejte mouku, přidejte špetku soli a zbytek cukru. Uprostřed udělejte důlek, vlijte zbytek ohřátého mléka, vzešlý kvásek, přidejte vejce.
  3. Rozšlehejte a postupně zpracujte těsto, aby bylo hladké.
  4. V teple nechte kynout asi hodinu.
  5. Kompotované ovoce nechte v sítku odkapat.
  6. Těsto vyválejte a skleničkou vykrajujte kolečka. Doprostřed položte ovoce, případně jej zasypte trochou krupicového cukru. Knedlíky uzavřete a řádně k sobě stiskněte okraje, aby se při vaření neotevřely.
  7. Do velkého hrnce dejte vařit vodu, mírně ji osolte.
  8. Knedlíky vařte ve vroucí vodě, nechte vařit 12-15 minut podle velikosti knedlíků.
  9. Knedlíky z vody vyndejte pomocí „děravé“ lžíce nebo naběračky, v míse je propíchejte vidličkou, aby mohla odejít pára.
  10. Podávejte s tvarohem, posypané moučkovým cukrem. Nakonec polijte rozpuštěným máslem.
Shrnutí receptu
recipe image
Název receptu
Kynuté knedlíky s ovocem
Jméno autora
Publikováno dne
Hodnocení
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *