Velikonoční mazanec s tvarohem

Velikonoční mazanec s tvarohem

Velikonoční mazanec zvaný též velikonoční bochník je tradiční velikonoční pečivo ze sladkého kynutého těsta. Spolu s vánočkou patří mezi nejstarší obřadní pečiva, bez kterých si Velikonoce snad ani neumím představit. Tradiční pečení velikonočního mazance probíhalo na Bílou sobotu. Často se do mazance přidávají rozinky, mandle či kandované ovoce.

Nejstarší české recepty na velikonoční mazanec pocházejí z 15. století. Do těsta se však nepřidával cukr, jelikož tehdy byl velmi drahý a proto byl nahrazován sladkou smetanou.

Vytisknout recept
Velikonoční mazanec s tvarohem
Velikonoční mazanec s tvarohem
Doba přípravy 1 hodina
Doba vaření 1 hodina
Doba nečinnosti 4 hodiny
Porce
Suroviny
Doba přípravy 1 hodina
Doba vaření 1 hodina
Doba nečinnosti 4 hodiny
Porce
Suroviny
Velikonoční mazanec s tvarohem
Pokyny
  1. Nejprve si připravíme kvásek. Do menší misky dáme rozdrobené droždí, lžičku cukru, lžíci teplého mléka a mouky. Zamícháme, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Zhruba po 10 minutách by se na kvásku měla vytvořit pěna.
  2. Do další mísy vsypeme odměřenou mouku, třtinový a vanilkový cukr, máslo, tvaroh, špetku soli a muškátového oříšku. Doporučuje se použít přesátou mouku, jelikož má pak být těsto vláčnější, ne vždy toto však dodržuji. Vše promícháme nejlépe rukama.
  3. Poté ke vzniklé hmotě přidáme 3 žloutky, připravený kvásek a mléko. S mlékem opatrně. Použijte tolik mléka, abyste docílili konzistence těsta vhodného ke hnětení. Těsto rukama řádně zpracujte, aby se veškeré ingredience řádně spojili.
  4. Takto zpracované těsto nechte v míse vykynout na teplém místě. Těsto by mělo kynout aspoň 2 hodiny a nabýt dvojnásobné velikosti.
  5. Poté do těsta přidáme loupané mandle a rozinky a opět rukama zpracujeme. Toto těsto necháme v míse opět kynout po dobu 2 hodin.
  6. Je-li těsto vykynuté, můžeme ho přendat na plech vystlaný pečícím papírem a vložit do předem rozehřáté trouby. Vršek potřeme vaječným bílkem s trochou vody.
  7. Nejprve pečeme na 180 stupňů a zhruba po 5 minutách teplotu snížíme na 150 stupňů a pečeme dalších 40 minut. Mazanec průběžně kontrolujte, zda se nepřipaluje a podle toho upravte teplotu pečení. Hotový mazanec vytáhněte z trouby a nechte vychladnout. Přeji dobrou chuť.
Shrnutí receptu
recipe image
Název receptu
Velikonoční mazanec s tvarohem
Jméno autora
Publikováno dne
Čas přípravy
Čas vaření / pečení
Celkový čas
Hodnocení
21star1stargraygraygray Based on 1 Review(s)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *