Velikonoční mazanec s tvarohem

Velikonoční mazanec s tvarohem

Velikonoční mazanec zvaný též velikonoční bochník je tradiční velikonoční pečivo ze sladkého kynutého těsta. Spolu s vánočkou patří mezi nejstarší obřadní pečiva. Tradiční velikonočního mazance probíhalo na Bílou sobotu. Často se do mazance přidávají rozinky, mandle či kandované ovoce.

Nejstarší české recepty na velikonoční mazanec pocházejí z 15. století. Do těsta se však nepřidával cukr, jelikož tehdy byl velmi drahý a proto byl nahrazován sladkou smetanou.

Vytisknout recept
Velikonoční mazanec s tvarohem
Velikonoční mazanec s tvarohem
Doba přípravy 1 hodina
Doba vaření 1 hodina
Doba nečinnosti 4 hodiny
Porce
Suroviny
Doba přípravy 1 hodina
Doba vaření 1 hodina
Doba nečinnosti 4 hodiny
Porce
Suroviny
Velikonoční mazanec s tvarohem
Pokyny
  1. Nejprve si připravíme kvásek. Do menší misky dáme rozdrobené droždí, lžičku cukru, lžíci teplého mléka a mouky. Zamícháme, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Zhruba po 10 minutách by se na kvásku měla vytvořit pěna.
  2. Do další mísy vsypeme odměřenou mouku, třtinový a vanilkový cukr, máslo, tvaroh, špetku soli a muškátového oříšku. Doporučuje se použít přesátou mouku, jelikož má pak být těsto vláčnější, ne vždy toto však dodržuji. Vše promícháme nejlépe rukama.
  3. Poté ke vzniklé hmotě přidáme 3 žloutky, připravený kvásek a mléko. S mlékem opatrně. Použijte tolik mléka, abyste docílili konzistence těsta vhodného ke hnětení. Těsto rukama řádně zpracujte, aby se veškeré ingredience řádně spojili.
  4. Takto zpracované těsto nechte v míse vykynout na teplém místě. Těsto by mělo kynout aspoň 2 hodiny a nabýt dvojnásobné velikosti.
  5. Poté do těsta přidáme loupané mandle a rozinky a opět rukama zpracujeme. Toto těsto necháme v míse opět kynout po dobu 2 hodin.
  6. Je-li těsto vykynuté, můžeme ho přendat na plech vystlaný pečícím papírem a vložit do předem rozehřáté trouby. Vršek potřeme vaječným bílkem s trochou vody.
  7. Nejprve pečeme na 180 stupňů a zhruba po 5 minutách teplotu snížíme na 150 stupňů a pečeme dalších 40 minut. Mazanec průběžně kontrolujte, zda se nepřipaluje a podle toho upravte teplotu pečení. Hotový mazanec vytáhněte z trouby a nechte vychladnout. Přeji dobrou chuť.
Shrnutí receptu
recipe image
Název receptu
Velikonoční mazanec s tvarohem
Jméno autora
Publikováno dne
Čas přípravy
Čas vaření / pečení
Celkový čas

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *