Velikonoční mazanec s tvarohem
Velikonoční mazanec zvaný též velikonoční bochník je tradiční velikonoční pečivo ze sladkého kynutého těsta. Spolu s vánočkou patří mezi nejstarší obřadní pečiva, bez kterých si Velikonoce snad ani neumím představit. Tradiční pečení velikonočního mazance probíhalo na Bílou sobotu. Často se do mazance přidávají rozinky, mandle či kandované ovoce.
Nejstarší české recepty na velikonoční mazanec pocházejí z 15. století. Do těsta se však nepřidával cukr, jelikož tehdy byl velmi drahý a proto byl nahrazován sladkou smetanou.

Doba přípravy | 1 hodina |
Doba vaření | 1 hodina |
Doba nečinnosti | 4 hodiny |
Porce |
|
Suroviny
- 500 g hladké mouky
- 2/3 kostky droždí
- 70 g třtinového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka soli
- 50 ml plnotučného mléka
- 50 g másla
- špetka muškátového oříšku
- 3 vejce
- 1 vanička tvarohu
- hrst loupaných mandlí
- hrst rozinek či brusinek
Suroviny
|
![]() |
Pokyny
- Nejprve si připravíme kvásek. Do menší misky dáme rozdrobené droždí, lžičku cukru, lžíci teplého mléka a mouky. Zamícháme, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Zhruba po 10 minutách by se na kvásku měla vytvořit pěna.
- Do další mísy vsypeme odměřenou mouku, třtinový a vanilkový cukr, máslo, tvaroh, špetku soli a muškátového oříšku. Doporučuje se použít přesátou mouku, jelikož má pak být těsto vláčnější, ne vždy toto však dodržuji. Vše promícháme nejlépe rukama.
- Poté ke vzniklé hmotě přidáme 3 žloutky, připravený kvásek a mléko. S mlékem opatrně. Použijte tolik mléka, abyste docílili konzistence těsta vhodného ke hnětení. Těsto rukama řádně zpracujte, aby se veškeré ingredience řádně spojili.
- Takto zpracované těsto nechte v míse vykynout na teplém místě. Těsto by mělo kynout aspoň 2 hodiny a nabýt dvojnásobné velikosti.
- Poté do těsta přidáme loupané mandle a rozinky a opět rukama zpracujeme. Toto těsto necháme v míse opět kynout po dobu 2 hodin.
- Je-li těsto vykynuté, můžeme ho přendat na plech vystlaný pečícím papírem a vložit do předem rozehřáté trouby. Vršek potřeme vaječným bílkem s trochou vody.
- Nejprve pečeme na 180 stupňů a zhruba po 5 minutách teplotu snížíme na 150 stupňů a pečeme dalších 40 minut. Mazanec průběžně kontrolujte, zda se nepřipaluje a podle toho upravte teplotu pečení. Hotový mazanec vytáhněte z trouby a nechte vychladnout. Přeji dobrou chuť.
Shrnutí receptu

Název receptu
Velikonoční mazanec s tvarohem
Jméno autora
Mimikucharka
Publikováno dne
Čas přípravy
Čas vaření / pečení
Celkový čas
Hodnocení





Napsat komentář