Nejprve si připravíme kvásek. Do menší misky dáme rozdrobené droždí, lžičku cukru, lžíci teplého mléka a mouky. Zamícháme, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout. Zhruba po 10 minutách by se na kvásku měla vytvořit pěna.
Do další mísy vsypeme odměřenou mouku, třtinový a vanilkový cukr, máslo, tvaroh, špetku soli a muškátového oříšku. Doporučuje se použít přesátou mouku, jelikož má pak být těsto vláčnější, ne vždy toto však dodržuji. Vše promícháme nejlépe rukama.
Poté ke vzniklé hmotě přidáme 3 žloutky, připravený kvásek a mléko. S mlékem opatrně. Použijte tolik mléka, abyste docílili konzistence těsta vhodného ke hnětení. Těsto rukama řádně zpracujte, aby se veškeré ingredience řádně spojili.
Takto zpracované těsto nechte v míse vykynout na teplém místě. Těsto by mělo kynout aspoň 2 hodiny a nabýt dvojnásobné velikosti.
Poté do těsta přidáme loupané mandle a rozinky a opět rukama zpracujeme. Toto těsto necháme v míse opět kynout po dobu 2 hodin.
Je-li těsto vykynuté, můžeme ho přendat na plech vystlaný pečícím papírem a vložit do předem rozehřáté trouby. Vršek potřeme vaječným bílkem s trochou vody.
Nejprve pečeme na 180 stupňů a zhruba po 5 minutách teplotu snížíme na 150 stupňů a pečeme dalších 40 minut. Mazanec průběžně kontrolujte, zda se nepřipaluje a podle toho upravte teplotu pečení. Hotový mazanec vytáhněte z trouby a nechte vychladnout. Přeji dobrou chuť.