Velikonoční mrkvový beránek – Velikonoční recepty
Velikonoční beránek je symbolem Velikonoc. Jeho původ spadá již do pohanských časů, jelikož ovce byly dříve chované ve velkém. Židé dokonce ovce považují za členy „Božího stáda“ a beránek sloužil jako oběť při oslavě vyvedení izraelského lidu z egyptského otroctví. Pro křesťany je beránek zase symbolem božího Beránka, jakožto nevinnosti, čistoty a poslušnosti. Beránek byl tradičním velikonočním pokrmem již ve středověku. Pojďme si proto ukázat jednoduchý recept na výborného mrkvového beránka, kterým na Velikonoce překvapíte celou rodinu.
Doba přípravy | 30 minut |
Doba vaření | 1 hodina |
Porce |
|
Suroviny
- 250 g špaldové mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 3 mrkve
- 100 g třtinového cukru
- 200 ml slunečnicového oleje
- 3 ks vejce
- hrst strouhaných mandlí
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka soli
- 1 sáček kypřícího prášku
- hrst rozinek
Suroviny
|
|
Pokyny
- Nejprve si troubu předehřejeme na 200 stupňů. Připravíme si formu na beránka a vymažeme ji olejem nebo máslem a vysypeme moukou, aby se nám upečený beránek nepřichytil.
- Mrkev omyjeme, oškrabeme a nastrouháme. Přidáme vajíčka, cukr a olej a promícháme.
- Do další mísy nasypeme odměřenou mouku, vanilkový cukr, kypřící prášek, sůl, strouhané mandle i rozinky. Zamícháme.
- Poté všechny ingredience spojíme do jednoho těsta a řádně promícháme. Těsto vlijeme do připravené vymazané a vysypané formičky a vložíme do rozehřáté trouby.
- Pečeme zhruba hodinu na 200 stupňů. Průběžně kontrolujeme, zda se nám beránek nepřipéká, případně dáme teplotu míň. Ke konci pečení zkontrolujeme jehlou, zda je beránek uvnitř upečený. Po upečení necháme 5 minut chladnout a pak ho ještě teplý vyklepneme z formy. Dobrou chuť.
Shrnutí receptu
Název receptu
Velikonoční beránek
Jméno autora
Mimikucharka
Publikováno dne
Čas přípravy
Čas vaření / pečení
Celkový čas
Napsat komentář