Pohankové karbanátky jsou výbornou alternativou těch masových, navíc do jídelníčku dítěte dodávají tolik potřebný rutin. Pohanka je bezlepkovou potravinou, je tedy vhodná při celiakii. Řadí se díky svému složení k superpotravinám a je doporučována především v zimním období. Navíc díky tomu, že se pohankové karbanátky připravují v troubě a nikoliv smažené v oleji na pánvi, jsou lehce stravitelné a vhodné i pro malé strávníky. Zprvu jsem byla k přípravě karbanátků v troubě skeptická, ale výsledek mě velmi mile překvapil. Zkuste to i vy.
Padla-li vám pohanka do chuti, zkuste i další recepty z pohanky. Tento recept doporučujeme zkusit i s čerstvými bylinkamiz vlastní zahrádky. Karbanátky tak budou chutnější, zdravější a děti můžete zabavit užitečnou prací na bylinkové zahrádce.
Na pohankové karbanátky si nejprve propereme pohanku s čočkou v teplé vodě. Poté přidáme 1,5 násobek vody a přivedeme k varu. Vaříme zhruba 3 minuty a poté necháme asi čtvrt hodiny odstát.
Mezitím si oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno. Mrkev očistíme, zbavíme slupky a nastrouháme nahrubo. Na troše másla cibuli i mrkev lehce orestujeme. Poté cibuli, mrkev, červenou čočku a pohanku smícháme dohromady. Přidáme vajíčko, majoránku, petrželku, rozdrcený stroužek česneku a sýr. Ke směsi přidáme tolik celozrnné strouhanky, aby se ze vzniklé hmoty daly tvarovat karbanátky.
Připravíme si plech s pečícím papírem, na který naklademe vymodelované karbanátky. Poté každý karbanátek jemně potřeme či pokapeme olivovým olejem nebo rozpuštěným máslem. Do trouby předehřáté na 200 stupňů vložíme plech s vyskládanými karbanátky a pečeme zhruba 15 minut. Poté karbanátky otočíme a pečeme dalších 15 minut.
Pohankové karbanátky můžeme podávat se šťouchanými brambory, bramborovou kaší či polentou. Dobrou chuť.
Napsat komentář