Bulgur patří mezi mé oblíbené suroviny a to jsem se s ním naučila vařit teprve nedávno. Bulgur je plný vlákniny, která pomáhá potlačit záněty, snižovat hladinu cholesterolu, zajišťuje také správnou činnost střev a napomáhá vyplavování toxinů z těla. Chcete-li začít vařit zdravě, sáhněte po bulguru, který navíc není drahý a jeho příprava je opravdu lehká.
Dnešní specialita bulgurové gnocchi s rajčatovou omáčkou je inspirovaná tureckým receptem na bulgurové köftesi, který jsem nedávno vyzkoušela a upravila ho podle svých chutí. V klasickém tureckém receptu najdete vedle rajčatové omáčky navíc i jogurtovo-česnekovou, jejich vzájemná kombinace mi však moc nesedí, proto jsem zvolila tento recept. Doufám, že Vám bude chutnat.
Nejprve si uvaříme bulgur v mléce (lepší pro chuť místo vody). Dle zvolené hrubosti bulguru je třeba se řídit pokyny výrobce na obalu. Poté k uvařenému bulguru přidáme vaječný žloutek, mouku, sůl, pepř, sladkou mletou papriku a vše promícháme a vytvoříme kuličky.
Připravené bulgurové kuličky vhodíme do vroucí osolené vody a jakmile vyplavou na povrch, znamená to, že jsou hotové a můžeme je vylovit.
Zlisovaný česnek krátce osmažíme na oleji a přidáme k němu rajčatové pyré, rajský protlak. Necháme trochu probublat, poté pánev odstavíme a do omáčky přidáme najemno nasekanou mátu, petrželku, trochu soli a vše promícháme.
Do hotové omáčky přidáme uvařené burgurové gnocchi a promícháme. Servírovat můžeme s několika lístky máty. Dobrou chuť.
Napsat komentář