Vejce a vliv na naše zdraví

10 důvodů proč jíst vejce

Jsou zdravá či nezdravá? Zvyšují cholesterol? Jak správně vařit? Je žloutek opravdu méně zdravý než bílek? Jsou elixírem zdraví nebo životní hrozbou? Takové a podobné otázky si lidé stále pokládají a hledají na ně odpověď na sociálních sítích a časopisech zabývajících se zdravou výživou. Podívejme se, jak to s těmi obávanými vajíčky vlastně je.

Co obsahuje vejce

Obě části vajíčka, žloutek i bílek, jsou nutričně velmi bohaté na – proteiny, vitamíny a minerály. Žloutek navíc obsahuje cholesterol, vitamíny rozpustné v tucích a esenciální aminokyseliny. Vajíčka jsou rovněž důležitou a univerzální ingrediencí při vaření a pečení.

Nutriční hodnoty

Vejce jsou mimořádným zdrojem vysoce ceněných proteinů. Nejvíce proteinů je obsaženo ve vaječném bílku spolu s vitamínem B2 a nižším procentem tuků oproti žloutku. Vajíčka jsou bohatým zdrojem selenu, vitamínu A, D, B6, B12, E a K a lecithinu, sloučeniny, která umožňuje emulgování například při výrobě majonézy. Dále minerálů, především zinku, železa a mědi. Vaječný žloutek obsahuje více tuku a je kaloricky náročnější než bílek.

Vejce obsahují i omega 3 mastné kyseliny a to v závislosti na tom, čím byly nosnice krmené.

Jedno středně velké vejce obsahuje: 83 kalorií, 8,3 g proteinů, 5,7 g tuku a 1,6 g soli.

Vejce a cholesterol

Po mnoho let byla vejce považována za nezdravá. A to proto, že byla označována za potravinu s vysokým obsahem nezdravého cholesterolu. Proto se lidem s vyšší hladinou cholesterolu doporučovalo se vejcím vyhýbat. Díky současným studiím však již dnes víme, že vyšší obsah cholesterolu v potravinách má jen malý dopad na změnu hladinu cholesterolu v krvi. Jestliže potřebujete snížit hladinu cholesterolu v krvi, je lepší vyhýbat se nasyceným mastným kyselinám namísto mononenasyceným mastným kyselinám, které se nachází například v olivovém či řepkovém oleji. Další krok by měl vést ke zvýšené spotřebě ovoce a zeleniny a naopak sníženému příjmu sacharidů.

Vejce a salmonelóza

Velkým strašákem vajec je salmonelóza, která patří k nejběžnějším průjmovým onemocněním dětí. Příčinou salmonely je nedostatečná tepelná úprava vajec. Obecně se doporučuje malým dětem, těhotným ženám a starším lidem, aby se syrovým vejcím vyhnuli.

Jak vařit vejce

Dalo by se říci, že čím déle budete vejce vařit, tím bude vysušenější, ale tím více se bude snižovat riziko nákazy možnou salmonelou. Bílkoviny se ve vajíčku srážejí postupně a to směrem od skořápky ke středu, proto při krátkém čase vaření si vajíčko zachovává tekutý žloutek obklopený zpevněným bílkem.

Vejce na měkko – vejce vařené po dobu 5 minut si zachová tekutý žloutek a pevný bílek.

Vejce na hniličku – vejce vařené po dobu 7 minut si zachová polotekutý žloutek a pevný bílek.

Vejce na tvrdo – vejce vařené po dobu 10 minut je dokonale provařené a z hlediska zdraví zcela bezpečné.

Pro lepší chuť je dobré vajíčka po uvaření rychle zchladit studenou vodou, která zastaví vařící proces a vajíčka si tak zachovají krémovější chuť.

Vajíčka a 10 přínosů pro naše zdraví

  1. Bohatý zdroj vitamínů a minerálů – vitamínu – A, D, B6, B12, E, K a minerálů – zinku, železa, mědi.
  2. Napomáhají rozkladu „zlého cholesterolu“ – díky vysokému obsahu HDL (hodného) cholesterolu.
  3. Zlepšují paměť a posilují nervovou soustavu – díky vysokému obsahu cholinu.
  4. Snižují riziko srdečních onemocnění – díky HDL cholesterolu.
  5. Posilují a chrání zrak – díky obsahu luteinu, Zeaxantinu a vitamínu A.
  6. Působí jako silný antioxidant.
  7. Podporují činnost mozku, správný růst a vývoj.
  8. Hodnotný zdroj omega 3-mastných kyselin.
  9. Mají protizánětlivé účinky a snižují riziko vzniku chronických chorob a artritidy.
  10. Jsou nízkokalorické a pomáhají při redukčních dietách.

 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *