Sirup ze smrkových výhonků

Sirup ze smrkových výhonků

Hledáte přírodní způsob, který doplní vitamíny nejenom Vám, ale také Vašim dětem? Jednou z možností je tvorba domácího sirupu ze smrkových výhonků, které můžete nasbírat zejména v období května a června. Sirup ze smrkových výhonků je velkým zdrojem vitamínů, a to především vitamínu C. Můžete ho s dětmi užívat jak preventivně, tak i v boji proti kašli či bolestem v krku.

Použití

Tento sirup můžete užívat s dětmi pravidelně každý den, na posílení imunity. Sirup má nasládlou chuť, proto jej ocení hlavně děti. Sirup můžete také použít jako sladidlo do čajů nebo při jiných kulinářských výtvorech.

Sběr smrkových výhonků

Nejlepším obdobím pro sběr výhonků je červen. Zvolte ale takové místo, které není blízko silnice či jiného místa, kde by mohlo dojít k znečištění. Smrkové výhonky by se měly sbírat za suchého počasí, kdy nejsou navlhlé. Je to hlavně kvůli tomu, aby si zachovaly svoji specifickou chuť a vůni.

O recept se s námi podělila Marie Hal.

Vytisknout recept
Sirup ze smrkových výhonků
Pokyny
  1. Na vytvoření smrkového sirupu budete potřebovat nádobu (sklenici) na sirup.
  2. Nejdříve smrkové výhonky lehce opláchněte pod studenou vodou, abyste je zbavili případných nečistot.
  3. Nachystejte si velkou sklenici a vyplňte ji střídavě smrkovými výhonky a citronem, případně limetkou.
  4. Až budete u vrcholu sklenice, přidejte do sklenice cca 250-300 gramů cukru. Záleží na množství smrkových výhonků. Jako zdravější variantu můžete použít cukr třtinový, nebo med.
  5. Sklenici pořádně uzavřete a dejte ji na slunné místo.
  6. Nyní vyčkejte, než sirup začne pracovat a než se cukr rozpustí. Na dně se pak začne usazovat hotový sirup. Sirup bude pracovat přibližně měsíc.
  7. Až se cukr po měsíci rozpustí, přeceďte sirup a rozlijte ho do menších flašek.
  8. Sirup poté uskladněte nejlépe do lednice.
  9. Teď už jen zbývá vychutnat si s dětmi tu sladkou a voňavou chuť, přírodního sirupu.
Shrnutí receptu
Název receptu
Sirup ze smrkových výhonků
Jméno autora
Publikováno dne

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *