Vaření v páře – zachovává vitamíny a dělá jídlo zdravější

Vaření v páře – zachovává vitamíny a dělá jídlo zdravější

Parní hrnec byl pro mě dlouho velkou neznámou, tedy do doby, než jsem začala vařit příkrmy mé malé dcerce a více se zajímat o zdravou výživu a zdravou přípravu pokrmů. Pořídila jsem si parní hrnec Russel Hobbs a je pravda, že nejprve jsem měla obavy, zda koupě parního hrnce není zbytečnou investicí … nebyla. Do parního hrnce jsem se zamilovala, jelikož v parním hrnci je opravdu snadné, zdravé (jelikož si dle výzkumů zachovává až o 50% více vitamínů než je tomu při dušení, vaření či pečení), chutné, levné (vaření je mnohem kratší a finančně méně náročnější) a také esteticky mnohem zajímavější, protože zelenina si zachovává svou barvu i tvar. Vaření v páře je jedním z nejzdravějších způsobů přípravy jídel. 

V páře můžete připravovat zeleninu, maso, ryby, rýži, knedlíky, ale třeba i ovoce. Vaření v páře ocení nejen milovníci zdravé výživy, ale především ti, co mají rádi chutné jídlo, protože přesně to parní hrnec dokáže.

Vaření v páře – jak funguje parní hrnec

Parní hrnec je elektrický kuchyňský přístroj, který připravuje pokrmy ve vodní páře. Můžete ho využít o ohřívání, vaření, rozmražování, pečení či dušení. Parní hrnec ohřívá přidanou vodu natolik, že z ní vzniká vodní pára, která prostupuje jednotlivými patry se surovinami a poté se vrací do odkapávací misky ve formě vody, kterou po ukončení vaření je nutné vylít.

Z čeho se parní hrnec skládá

Parní hrnec má 4 části:

  • základnu, která obsahuje nádobku na vodu, topné těleso vytvářející vodní páru, vypínač, časovač a měrku vody,
  • odkapávací misku, kam se vrací kondenzovaná vodní pára,
  • nádoby s potravinami, kam můžete vložit potraviny do jednotlivých pater hrnce dle náročnosti na dobu varu,
  • poklici, jakožto nejvrchnější část parního hrnce, která zabezpečuje oběh vodní páry.

Vaření zeleniny v páře

Výhodou vaření v páře je to, že se vám zelenina nepřipálí, nemusíte přidávat žádné tuky a především si zelenina zachová svou svěží vůni, chuť i barvu. Příprava, vaření i pozdější mytí je velmi snadné.

Jak dlouho se která zelenina vaří v páře

1. Krok: Zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na kousky (čím menší kousky budou, tím rychleji bude zelenina hotová). Nezapomeňte na fakt, že každý druh zeleniny potřebuje odlišnou dobu na změknutí.

  • dlouhá doba varu / 20-30 minut/ růžičková kapusta, mrkev, celer, cibule, fazolky, brambory, dýně, artyčoky.
  • středně dlouhá doba varu / 10-15 minut / zelí, lilek, kukuřice, květák, brokolice, paprika, pórek, chřest, ryby, kuřecí maso, mražená zelenina.
  • krátká doba varu / 5-10 minut / špenát, hrášek, houby, čínské zelí, rajčata.

2. Krok: Připravte si parní hrnec a do jeho spodní část přidejte vodu, jejíž množství je uvedeno v návodu vašeho parního hrnce. Do dalšího patra vložte zeleninu (pozor, aby se nedotýkala vodní hladiny) a přikryjte hrnec víkem.

3. Krok: Zeleninu nechte vařit dle potřebného množství času pro jednotlivé druhy.

4. Krok: Po skončení vaření přístroj vypněte a nechte mírně vystydnout, aby vás tak horká pára nepopálila.

Vaření masa v páře

Do parního hrnce nalijeme vodu (množství je uvedeno v návodu přístroje). Pro vaření v páře je nejlepší maso bez kosti a předem naložené (bude tak křehčí a rychleji udělané). Maso v hrnci rozprostřeme a není nutné používat žádných tuků. Vaříte-li maso spolu se zeleninou, tak do spodního patra dejte nejprve maso a až nad něho patro se zeleninou, jelikož maso se bude dělat mnohem déle (pára směrem nahoru chladne a proto déle trvá, než potraviny uvaří).

Jak dlouho se jaké maso vaří v páře

  • telecí (15-20 minut)
  • drůbeží (10-15 minut)
  • králičí (10-15 minut)
  • zvěřina (10-15 minut)
  • vepřové (20-30 minut)
  • hovězí (30-40 minut)

Vaření ryb v páře

Do parního hrnce nalijeme vodu (množství je uvedeno v návodu přístroje). Rybu omyjeme, očistíme a připravené filety vložíme do parního hrnce. Můžeme přidat koření na ryby v podobě bazalky, rozmarýnu, koriandru, citrónové kůry, kmínu, oregána či tymiánu. Rybu vaříme zhruba 10 minut.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *