Horkovzdušnou troubu si nejprve předehřejeme na 170 stupňů.
Odvážené máslo necháme změknout (dávám na chvilku do mikrovlnné trouby). Oddělíme žloutky od bílků, žloutky utřeme s cukrem a vanilinovým cukrem, z bílků ušleháme sníh. Ke vzniklé směsi přidáme vaničku plnotučného tvarohu, odváženou polohrubou a špaldovou mouku, kypřící prášek a nakonec ušlehaný tuhý sníh z bílků. Vše promícháme a těsto rozdělíme do dvou misek v poměru 2:1. Do menší misky přidáme dvě lžíce karobu nebo kakaa a řádně promícháme.
Bábovkovou formu vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou, aby se nám bábovka nepřipekla a šla nám snadněji z formy po upečení vyklopit. Nakonec formu naplníme půlkou světlého těsta, poté tmavým kakaovým těstem a nakonec zbytkem světlého těsta.
Bábovku vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 160 stupňů zhruba jednu hodinu. Tvarohová bábovka je mým favoritem mezi bábovkami, doufám, že zachutná i Vám. chuť.